Matematikande

Meningsfull matematik genom verkliga problem

Vinnare av Universeums pedagogpris

Pedagogprisvinnare_8750_medium

Universeums pedagogpris 2012 på 100 000 kronor delades under onsdagskvällen ut till Bertram Stenlund Fridell och Martin Snickars på Vimarskolan i Vimmerby. De fick priset för sitt bidrag Verkligheten blir till meningsfull matematik.

Bertram Stenlund Fridell och Martin Snickars fick applåder, plakett, en vinstcheck på 100 000 kronor och blommor under prisceremonin på Universeums kunskapsfest. Lärarna får priset för deras innovativa och engagerande matematikundervisning.

– Jag tycker att det här är ett fantastiskt pris för svenska pedagoger. Och jag tror att vi som sitter här förstår vikten av att jobba med naturvetenskap och matematik. Från Vimmerby kommun måste jag få säga vi är så otroligt stolta. Vi är en liten inlandskommun i Småland med 15 500 invånare och det här klarar vi! sa Vimmerby kommuns skolchef Birgitha Sahlin.

Meningsfull matematikundervisning
Lärarna Bertram Stenlund Fridell och Martin Snickars ville öka elevernas motivation genom att visa dem hur matematik används i vardagslivet. Eleverna har bland annat fått undersöka vilket mobilabonnemang som passar olika personer och hur man ska tillverka och lasta förpackningar på ett sätt som är effektivt för både miljö och ekonomi. De har även fått planera sin framtida ekonomi.

– Matte är tråkigt om man bara räknar sida upp och sida ner i läroboken. Vem bryr sig om vilken hastighet en basketboll har när man kastar den? Men vi behöver lära oss om skatter, hushållsekonomi, räntor och sådant, förklarade en av eleverna när de gjorde lärarna sällskap på scenen.

Presentationsfilm av vinnarbidraget

Juryns motivering
”Universeums pedagogpris tilldelas Bertram Stenlund Fridell och Martin Snickars på Vimarskolan i Vimmerby för Meningsfull matematik. Genom att identifiera problem i vardagen och relatera till verkligheten gör de tillsammans med eleverna matematiken begriplig. Arbetssättet väcker lust och nyfikenhet och genom en djupare förståelse för vad matematiken ska användas till blir också matematikens teori meningsfull. Eleverna tillämpar ny teknik och genom att öppna för samarbete med andra skolor kan arbetssättet också spridas till fler elever.”

Universeum är Nordens mest besökta science center med uppdrag att positivt påverka barn och ungdomars attityder till naturvetenskap, teknik och matematik. Det gör vi med ett äventyr på 9 000 kvadratmeter fyllt av klurig kunskap och häftiga upplevelser. Vi har öppet alla dagar, året runt, och du hittar oss mitt i centrala Göteborg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 16 december, 2012 by in Arbetssättet.
Annonser

Statistik

  • 11,595 träffar

Twitter-uppdateringar

%d bloggare gillar detta: